13.01.2013

Trollkrabber på vraket Hobby

Endelig var dagen kommet ...

...for å få et bilde eller to av de etterlengtede trollkrabbene man hadde hørt om dypt der nede . Foto er det som er hovedgrunnen til at jeg dykker og syns det er givende å dele bilder med folk som ikke har muligheter for å se det magiske livet under overflaten , som for de fleste ser grått og grønt ut uten så mange andre farger. Alt var klappet og klart og man skulle endelig få pustet litt helium igjen .

Denne skapningen ble funnet utenfor Svestad på vraket av fiskeskøyten Hobby på en dybde av 61 meter. Vraket ble senket med vilje for noen år tilbake, og la seg til ro på kjølen. Dybden på vraket gjør at hun er kun tilgjengelig med teknisk dykking. Krabben lever på dyp ned til ca 500 m, men er vanligst mellom 80 og 200 m.
Bildene ble tatt med et Nikon coolpixkamera og  Ikelite kompakt hus som skulle tåle en max dybde på 60m, så jeg var litt spent på om det ville holde. Trykket der nede gjorde at glasset i lokket ble nesten presset gjennom o-ringen og inn i selve huset, men det holdt tett og jeg fikk 3 bilder .


Fakta om trollkrabbe

Latinsk navn: Lithodes majaFamilie: Lithodidae, underfamilie Lithodinae
Naturlig utbredelse: Nordøstlige Atlanterhav; fra Belgia til Nord-Spitsbergen. Nordvestlige Atlanterhav; fra 40oN til Newfoundland
Maks skallbredde: Usikker, men opp til ca. 150 mm hos hannkrabber
Levetid: Ukjent
Føde: Alger, åtsel og bunndyr som muslinger og pigghuder
Særtrekk: Fargen er oftest rødlig eller rødbrun med en lysere underside. Både ryggskjold og klør har lange pigger. Piggene på klørne er gjerne noe bøyd. Skiller seg fra kongekrabbe ved at ”spydet” mellom øynene oftest er splittet i en y. I tillegg er den i motsetning til kongekrabben utstyrt med lange pigger, og har et betydelig hardere skall .Litt av styrhuset til Hobby : 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar