24.01.2013

Isdykking - Det er varmere under isen!

Gradestokken ligger på rundt -16C og frostrøyken siver ut av de varme klærne våre når vi står på brygga og skuer ut over Oslofjorden som er heldekt av is. Saltvann fryser ved -2C og det ligger et tynt lag som holder mer enn en voksen mann på isen. Mer enn godt nok for et "isdykk".


Det er jo litt feil å si at det er varmere under isen ettersom elementet vann oppfører seg annerledes, man blir fortere kald enn på overflaten. Opp mot isen er det -1C men på dypet er det alltid varmt. På 30-40 m er det rundt 9C hele året! På gårsdagens dykk var det faktisk 6C på 8 metern, noe som man merker fort, man vil helst bruke tiden godt på dypet. Hovedmålet med dykket er uansett å komme seg rett under isen for å ta bilder og video av den "nye" opplevelsen under vann. Det er ikke mange dager i året man kan isdykke i Oslofjorden, noen år kommer ikke isen engang. Men de siste årene har det vært hyppig tilfrysning, kan det være grunnet menneskers påvirkning av miljø og naturen? Uansett, vi gleder oss som unger til julaften!


Å isdykke innebærer en del risiko man må ta hensyn til. Man har ikke lenger en direkte exit, luftboblene dine kan ikke ses så godt av boblevakt og det er kaldt. Vi pakker oss godt inn med merino ull, torva ull og vams under tørrdrakt (neopren tørrdrakt er varmere men tykkere enn skalldrakt) og tørrhansker. 10 mm hetter er et must og noen av oss bruker i tillegg en slags smukk på ventilen som beskytter leppene. Vi fryser faktisk ikke etter 30-40 minutt under isen. Men ansiktstilvenning det første minuttet kniper litt ekstra i huden.

For å lære å dykke sikkert under isen anbefaler vi isdykkerkurs hvor man blir opplært i å ha boblevakt/ishullvakt og sikkerhetsdykkere med seg på dykket. I tillegg bruke man line for å kommunisere og navigere, samt kompass og peilelinjer i snøen. Vårt neste iskurs er 1-3 mars som mest sannsynlig foregår i Bunnfjorden som er mer stabil i forhold til statisk is. Isdykking er rett og slett en fantastisk opplevelse, anbefales på det sterkeste!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar