Artikkel fra Amst Tidende om søppelopprydningen ved Svestad Brygge
Marin forsøpling er et voksende, globalt problem. Og det foreligger nok kunnskap til å konstatere at marin forsøpling er en utfordring også for Norge (se rapport TA-2753/2011). Søppel
på avveie i havet kjenner ingen landegrenser, og følger vær og vind.
Resultatet er uheldige konsekvenser for miljø, helse og økonomi. Man anslår at omtrent 15 % av den marine forsøplingen lander langs kysten (OSPAR 2009) - Holde Norge rentHelsen i Oslofjorden har slitt i flere år på grunn av oss mennesker. Nå er det vår tur til å hjelpe den på bedre vei. Dette komme ikke bare naturen til gode men også badeentusiaster og dykkere. Når først søppelet er borte (som først og fremst ikke er særlig delikat å finne ved dykking) kan det marine dyreliv blusse opp. Vi har allerede sett en vekst utenfor ProDykk de siste 5-10 årene. Hummeren florerer, plantelivet er styrket og vi har et rikt makro liv. Det er nesten eksotisk!
I uke 18 har vi nå satt fram en kontainer slik at folk oppmuntres til å plukke søppel under sitt dykk. Dette kan være alt fra plastikk til flasker til større ting som bilbatterier. Vi har heveballonger på senteret. Alt samles i kontaineren og registreres av oss. Data blir sendt inn til Ocean Conservacy og Project Aware.
Utenom "vårt eget arrangement" har vi blitt spurt av Strandryddedagen til å bli med å plukke søppel under vann på deres arrangementer i Oslo området. Dette gjelder:
Onsdag 3.mai 07:00 - 09:00 Hvervenbukta
Fredag 5.mai 11:00 - 13:00 Bygdøy sjøbad
Vi trenger frivillige for begge dagene. (Gratis luftfylling +1 for alle frivillige) Dette er for erfarne dykkere. Ta kontakt på denne eposten om du vil være med: kjetil@prodykkoslo.no
Hummeren er spesielt sårbar når det kommer til søppel, den vikler seg lett inni garn/fiskesener som sakte dreper den. Flere dykkere på ProDykk har reddet hummere ut av fiskesener. (Foto: Aqua-Photos.com)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar