30.04.2012

Vi trenger frivillige!

I våre øyne er det minst like viktig å plukke søppel under vann som over vann i en uke som dette. Det er nemlig den internasjonale Strandryddedagen.

Artikkel fra Amst Tidende om søppelopprydningen ved Svestad Brygge
Marin forsøpling er et voksende, globalt problem. Og det foreligger nok kunnskap til å konstatere at marin forsøpling er en utfordring også for Norge (se rapport TA-2753/2011). Søppel på avveie i havet kjenner ingen landegrenser, og følger vær og vind. Resultatet er uheldige konsekvenser for miljø, helse og økonomi. Man anslår at omtrent 15 % av den marine forsøplingen lander langs kysten (OSPAR 2009) - Holde Norge rent

Helsen i Oslofjorden har slitt i flere år på grunn av oss mennesker. Nå er det vår tur til å hjelpe den på bedre vei. Dette komme ikke bare naturen til gode men også badeentusiaster og dykkere. Når først søppelet er borte (som først og fremst ikke er særlig delikat å finne ved dykking) kan det marine dyreliv blusse opp. Vi har allerede sett en vekst utenfor ProDykk de siste 5-10 årene. Hummeren florerer, plantelivet er styrket og vi har et rikt makro liv. Det er nesten eksotisk!I uke 18 har vi nå satt fram en kontainer slik at folk oppmuntres til å plukke søppel under sitt dykk. Dette kan være alt fra plastikk til flasker til større ting som bilbatterier. Vi har heveballonger på senteret. Alt samles i kontaineren og registreres av oss. Data blir sendt inn til Ocean Conservacy og Project Aware.

Utenom "vårt eget arrangement" har vi blitt spurt av Strandryddedagen til å bli med å plukke søppel under vann på deres arrangementer i Oslo området. Dette gjelder:
Onsdag 3.mai 07:00 - 09:00 Hvervenbukta
Fredag 5.mai 11:00 - 13:00 Bygdøy sjøbad

Vi trenger frivillige for begge dagene. (Gratis luftfylling +1 for alle frivillige) Dette er for erfarne dykkere. Ta kontakt på denne eposten om du vil være med: kjetil@prodykkoslo.no

Hummeren er spesielt sårbar når det kommer til søppel, den vikler seg lett inni garn/fiskesener som sakte dreper den. Flere dykkere på ProDykk har reddet hummere ut av fiskesener. (Foto: Aqua-Photos.com)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar