02.09.2013

Foruten grunn, til Kristiansund???

Så reiste jeg til Kristiansund
Foruten grunn, til Kristiansund
(Knutsen og Ludvigsen)

Jeg har alltid hatt problemer med å skrive om flotte opplevelser og fascinerende steder. Derfor har jeg faktisk utsatt, prokrastinert, (Noe som bare betyr det samme som utsatt, bare satt litt mer i system...), og skjøvet foran meg dette blogginnlegget. Rett og slett fordi møtet med Kristiansund har vært stort. Jeg har vært mye i Møre og Romsdal. Tilbrakte ukevis hver sommer som liten i fjæresteinene på Sunnmøre hos mine besteforeldre. Under studietiden jobbet jeg en rekke somre med å finne en historisk vei gjennom hele fylket. Men jeg har aldri tidligere vært i Kristiansund.
Jeg kan vel neppe skylde på Knutsen og Ludvigsen, men ærlig talt: Det er ikke mulig å reise til Kristiansund uten grunn. Kristiansund er grunn mer enn god nok. I alle fall om man, som jeg, liker sjø, og kantene rundt. For Kristiansund er mye sjø, og mye kanter. Fordelt på tre øyer, og med Vågen som nesten deler den største av dem i to, er vel sentrum av byen sjø. Det ligger store ruvende yrkesfartøy midt i byen, småbåthavnene er fulle av ordentlige båter, sånne som både tåler en liten kuling, og sløying av fisk på dekk, og innerst i Vågen ligger Mellomværftet, et gammelt skibsværft som i dag er et levende museum og et naturlig sentrum for restaurering og vern av eldre fartøy.

Kristiansund dykkeklubb har laget et svært godt dykkekart over dykkesteder i området. Her er kun et lite utsnitt som viser Kristiansund sentrum. Det røde klubbemblemet lengst mot høyre viser klubbhuset.

Men, det var jo dykking vi var her for. Jeg lar bilder og tilhørende tekst gi et visst inntrykk av dette  (Stillbildene er tatt ut fra video som kommer senere). Vi hadde leid oss inn på Kristiansand dykkeklubbs klubbhus som ligger i Nordsundet, helt i sjøkanten, med egen brygge. Bygget på dugnad på egen tomt. Stort og rommelig, med alt man måtte trenge. Visstnok bygget av gamle brakker, men de er godt kamuflert. Imponerende er fornavnet.  Morgensol fra terrassen. Frokost rett før vi hopper uti for å ta et kortreist dykk. Forøvrig et ganske fint, grunnt dykk, men ingenting i forhold til alt det andre Kristiansund og omegn hadde å by på under vann...

Vegard i KDKs kompressorbod. Losji og luft var inkludert i samme pakke.

Dykkeklubbens bidrag til å gi ikkedykkende kristiansundværinger et lite innblikk i livet under vann. Et Aquarium Mobile. 

På tur til Stavneset i Klubbens Dykkebåt. Vegard og undertegnede til venstre. Fin stemning og hyggelig gjeng, med Nils Aukan (ham med bananen) som naturlig midtpunkt. Hansstore  kunnskap og ditto entusiasme og fortellerglede ga turen det lille ekstra.

Stavneset. KDKs dykkebåt til høyre. Undertegnede fiklende med sidemountharnessen på flytebrygga.
Dykkebåten foreviget av Vegard, litt nedi en bølgedal. 
Sikkerhetsbåten, en Pioner Multi (flott sak med baugport) til høyre i bildet

En representant for landsdelens krabber. Finner du en sprekk i fjellet her, finner du en krabbe.

 Stavneset: Blekksprutegg på en bøyeline på ca 40 meter. Erik, en av dykkeklubbens medlemmer, fotograferer.

Ørnvika. Breiflabb. En skapning som synes det var ganske greit å posere, tiltross for sitt utseende.

Definitivt fotogen. 
 Fantastiske farger på hver eneste stein. 
 Ikke alle fiskene likte å bli filmet, men denne var spesielt glad i kameraet. 
 Lokal dykker med skikkelig dykkemaske! 

 Denne krabaten gjemte seg under en stein på 31 meter. 
Under steinen ved siden av var det en blekksprut som stakk før Vegard rakk å filme den. 
 Mini-tivoli på et blad! 
Honey babe, sugar kelp...  Sukkertareskog. Et fantastisk undervannslandskap vi sørpå bare kan drømme om. 
Eller reise nordvestover for å oppleve...

Fra lokalt dykk utenfor klubbhuset. Altfor mye vann, altfor liten vannkoker....

Hullete undervannskantarell? Detaljene under vann er enorme hvis man tar seg tid til å se nøye på ting. 


Nå har vi straks pakket ferdig, og er straks på Atlanterhavsveien, for å ta en dag, og en overnatting på Strømsholmen. Men Kristiansund er ikke kvitt meg ennå. Ill be back soon...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar