Mye har skjedd med revprosjektet de siste månedene. Et lite hint om utviklingen er kanskje arbeidsnavnet prosjektet har fått: Svestad Undervannspark. Det innebærer at vi, uten og miste fokus på revet som hjemsted for planter, alger, skjell, bunndyr og fisk, også ønsker at det vi planlegger skal være en opplevelse for de som dykker på det.
Nye samarbeidspartnere
Aspelin Ramm Eiendom, som eier Svestad Marinepark (området ProDykk holder til på) har gått fra å gi aksept for revplanene og love sponsormidler, til å bli en aktiv partner i prosjektet. Aspelin Ramm ønsker med dette å være med å utvikle Svestad som et attraktivt dykkeområde, og betrakter dykkeaktiviteten som strategisk viktig for utvikling av eiendommen.
Nystartede Svestadkameratenes Undervannsforening er en forening for dykkerne som bruker Svestad. Foreningen er ennå ikke formelt konstituert, men Facebookgruppen har allerede passert 100 medlemmer. Vi tror at foreningen vil kunne spille en viktig rolle i prosjektet, ikke minst for å vise at prosjektet jo er et entusiastprosjekt, med idealisme som viktigste drivkraft, og ikke først og fremst kommersielle interesser.
Men altså: Her er planene...
Prosjektet er hele tiden under utvikling, Nedenfor viser vi planene så langt. I prosessen videre vil sikkert objekter bli plassert andre steder, noen ting gå ut, og andre ting komme til. Det eneste som er sikkert er at dette blir spennende;-)
Skulpturert rev
I området mellom Lektern og Sinbad vil selve revet ligge. Vi ønsker å gjøre dette til noe mer enn en haug av betongblokker, og har lansert begrepet skulpturert rev. Vi ønsker å lage et nytt, spennende undervannslandskap av revelementer, og vi ønsker store skulpturelle elementer som sammen med å være spennende å se på, gir opphold for fisk og bunndyr. Alt som plasseres ut vil bli overtatt av naturen, ingenting skal rengjøres.
Kunstnerkollektivet BK2LÅ http://www.bk2la.no/ som består av 5 arkitekter som i snart 20 år jevnlig har møtes for å jobbe med kvantitativt tunge, upretansiøse og lekne kunstprosjekter, vil stå for utformingen. De har alliert seg med Benedikte Thallaug Wedset som er produktdesigner og driver firmaet Brukdesign http://www.brukdesign.no/
Hun har spesialkompetanse på bruk av betong, og jobber med å sikre og å skape fine resultater i den synlige betongen. Både med egenproduserte utsmykkingsprosjekter, som konsulent for arkitekter og byggherrer og som veileder og oppfølger av metode og prosess med de utførende. Vi synes dette er et svært spennende team, og gleder oss til å se hva de kommer opp med.Kunstnerkollektivet BK2LÅ http://www.bk2la.no/ som består av 5 arkitekter som i snart 20 år jevnlig har møtes for å jobbe med kvantitativt tunge, upretansiøse og lekne kunstprosjekter, vil stå for utformingen. De har alliert seg med Benedikte Thallaug Wedset som er produktdesigner og driver firmaet Brukdesign http://www.brukdesign.no/
Vrak
Vi kan selvsagt ikke gjøre et stort prosjekt under overflaten på Svestad uten å også tenke vrak. Vrak er gøy, og vi vil ha flere. Vrak er også funksjonelt å regne som rev. Myndighetene er imidlertid i utgangspunktet avvisende til senking av båter i sjøen, av grunner de fleste av oss sikkert kan være enige i: Havet skal ikke være en dumpingplass, og båter inneholder også miljøgifter og miljøskadelige komponenter.
Vår plan er å søke om å senke 2 båter av ferrosement, altså båter bygget av jernarmert betong. Dette var et mye brukt selvbyggermateriale på litt større prosjekter på 70 og 80 tallet, men mange av disse båtene ble aldri bra nok bygget, og det bør være mulig å få tak i kondemnable objekter gratis. Vi er nødt til å sanere disse grundig før de senkes, men er optimistiske nok til å tro vi kanskje får et spesialfirma innen sanering og avfallshåndtering med på laget her. Da ender vi opp med objekter som hovedsakelig består av betong og jern, materialer som er helt miljønøytrale. Signalene vi har fått i samtale med saksbehandlere i KLIF (Klima- og forurensningsdirektoratet )tyder på at en søknad om dette bør kunne godkjennes. Plassering er ikke bestemt, men eksempel på plassering er vist på kartet.
Skulpturløyper
Museumsleder for Vigelandsmuseet, Jarle Strømodden, som også er dykker, har tatt på seg å få norske billedhuggere til å donere skulpturer til en eller flere skulpturløyper. Tanken er at man på vei til f.eks. Sorte Bill vil kunne støte på skulpturer, plassert med en avstand at man med normal sikt kun skal kunne skimte neste. Også disse skal tas over av naturen, og bli en del av revet. Vi har også ambisjoner om å plassere ut et objekt på 35 og 40 meter, for å gi dypdykkerne noe å dykke på.
Mulig forskningsprosjekt?
Marinbiologene Stein Fredriksen ( UiO) og Hartvig Christie (NIVA) er de fremste ekspertene i Norge på harde substrater i sjøen (substrat=underlaget planter og dyr lever på) De er begge svært positive til prosjektet og vil i den grad de har kapasitet, stille opp med råd og kunnskap videre.
Vi diskuterer jevnlig med dem, for å sikre at vi er på riktig vei rent faglig, og har også diskutert hvordan revet kan tilrettelegges for forskning. Det er gode muligheter for at revet kan bli gjenstand for en mastergrad i marinbiologi i fremtiden.
Vi diskuterer jevnlig med dem, for å sikre at vi er på riktig vei rent faglig, og har også diskutert hvordan revet kan tilrettelegges for forskning. Det er gode muligheter for at revet kan bli gjenstand for en mastergrad i marinbiologi i fremtiden.
Samarbeid med Nesodden Kommune
Miljøkonsulent i Nesodden Kommune er svært entusiastisk til prosjektet. Hun følger prosjektet i vår interne prosjektgruppe, gir råd i forhold til søknadsprosess, og vil være et viktig korrektiv i forhold til riktig miljøprofil i prosjektet.
Og videre?
Mye skal skje. Så mye at vi ikke rekker å ramse opp alt. Men i hovedtrekk er planen å få inn en byggesøknad før sommerferien, og iløpet av sommeren plassere ut noen testelementer.
Like viktig er å få finansiering på plass. Hittil har vi brukt mye tid på å forankre prosjektet og finne de riktige faglige samarbeidspartnere. Nå starter arbeidet med potensielle økonomiske samarbeidspartnere og sponsorer, og vi er forberedt på at dette vil kreve mye arbeid og fokus. Følere vi har hatt ute, tyder heldigvis på at mange aktører finner prosjektet spennende.
Byggestart på selve revet vil trolig skje over nyttår, 2014.
Av Lars Dalen, prosjektleder
Like viktig er å få finansiering på plass. Hittil har vi brukt mye tid på å forankre prosjektet og finne de riktige faglige samarbeidspartnere. Nå starter arbeidet med potensielle økonomiske samarbeidspartnere og sponsorer, og vi er forberedt på at dette vil kreve mye arbeid og fokus. Følere vi har hatt ute, tyder heldigvis på at mange aktører finner prosjektet spennende.
Byggestart på selve revet vil trolig skje over nyttår, 2014.
Av Lars Dalen, prosjektleder
Hei Lars
SvarSlettJeg er snart ferdig med en internasjonal helaftens dokumentarfilm om de siste ekte sjønomader (undervannsfolk), og noen av de kommer hit til Nesodden i Juni. Vi har hovedbase i Nesoddparken, og bor på Fjordvangen. Hvis du tror vi kan være med å skape interesse for deres flotte undervanns-rev prosjekt så si ifra. Her finner du en smakebit:
http://www.youtube.com/watch?v=UBjLyH2Pvg0&feature=player_embedded
Hilsen Runar
http://www.projectmoken.com/?page_id=315
Hei Runar! Veldig spennende :) Jeg har faktisk fulgt prosjektet ditt, Project Moken. Kjenner også til Pia som var innom dere. Veldig inspirerende arbeid ettersom jeg selv har bodd med sjøsigøynere på øyene utenfor Thailand. Planlegger en mini-dokumentar der om noen år (er selv filmfotograf). Skal prate med Lars om vi kan finne en måte å inkludere dere på, akkurat nå er vi i startfasen og trenger hjelp så kanskje vi finner på noe smart!
SlettHilsen Kjetil (daglig leder ProDykk og Blue Media)
Kult, Mokengutta er tilgjengelige i månedskifte Juni/Juli for en eller annen event som vi kanskje kan filme litt og legge ut - kanskje inspirert av ghostflight som jeg linket til forrige gang? Altså, noe fet dykking på siten dere ønsker å utvikle. Send gjerne mail: rjwiik@online.no
SvarSlettHilsen Runar