04.12.2012

Nattdykking
Første gang du dykker ned i mørket vil du innse at det er nesten en helt annen verden natterstid. Selv om det høres litt skummelt ut vil du finne ut at det ikke er noe å bekymre seg over. Nattdykking er vanligvis mye mer avslappende enn dykking på dagen!

Hva ser du om natten?

Undervannslivet blir mer levende. Mesteparten av fisken du ser i løpet av dagen gjemmer seg. Om natta derimot blir fisk, hummer og annet dyreliv aktive og kan sees "gående" rundt. Natterstid er den beste tiden å se krabber, hummer, reker, torsk og ål.

Hvor dykke nattdykk ?

Om natta er det er noen grunnleggende hensyn for valg av et dykkested. Det er best å dykke et sted du allerede har dykket i løpet av dagen, du ville ikke ønske å gå deg vill i mørket! Det er også viktig å velge et område som ikke er veldig dypt og krever at du må svømme langt. Det er også best å ikke dykke under vanskelige forhold. Man trenger litt mer utstyr på nattdykking, to lykter er et krav, en hovedlykt og en backuplykt. Disse kan forsåvidt være to like lykter, men vår beste løsning er en "stor" hovedlykt med canister (ekstra batteri beholder som tas med under vann) hvor man har en god stråle på lyset ettersom det er mørkt og dårlig sikt i Norge. HID- eller LED teknologi er gode vinnere i dag med lang battertid og mer hvit følelse av lyset enn tidligere gult lys ved halogen pærer. Av backuplykt har vi lykter som ligner veldig på "vanlige" lommelykter. Vår Tecline lykt kan man bruke over og under vann. Ellers er enda mindre lykter som UK Q40 en god size til å stappe i BCD lommen eller feste i en slange på ventilsettet. I tillegg må du ha med kompass og kunne bruke det skikkelig. Alt dette kan du lære om på et PADI nattdykkerkurs.

- Vidar Aas /PADI IDC Staff Instructor


 
Europeisk ål - Anguilla anguilla

En fisk i ålefamilien med slangelignende kropp og glatt, tykk hud. Hunnen kan bli opptil 1,5 m lang, mens hannen sjelden blir lenger enn 0,5 m.

På grunn av beskatning og vannregulering har bestanden gått ned med 97 – 99% siden 1980. Ålen er i dag sterk truet og er oppført i rødlista. Ålen er i dag totalfredet i Norge fra 2010.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar